Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Stolpe ut i Västervik

Featured Image

En match i två akter med totalt olika förutsättningar innebar förlust för Lejonen i returmötet mot Västervik

Västervik borta är en på pappret mycket svår match. Trots det hade vi en god känsla i laget och att vi slarvade bort segern mot Västervik förra veckan snarare än att vi förlorande mot ett bättre lag.

Vi valde att åka till Västervik med Kevin Wölbert och Adrian Gala som aldrig varit där tidigare men för att slussa in dom i elitserien successivt i matcher där vi kan köra lite utan press. Wölbert har i sina tidigare två matcher under säsongen haft bra fart men stod ikväll inte alls att känna igen. Gala gjorde Lejon- och Elitseriepremiär efter att ha flugit närmast nonstop i 24 timmar för att ta sig från Vladivostok i östligaste Ryssland till Västervik. Han var med för att lära och ska i första hand för att ta poäng på hemmaplan. Hans första heat var inte bra men förbättrade sig i sina två nästkommande och gör ändå en ok insats givet förutsättningarna.

Vi startade matchen riktigt bra och tvingade Västervik till toppning redan efter sex heat. Väderprognoserna för kvällen var eniga i att det skulle kunna komma mycket regn. Innan matchen hade vi därför tillsammans med domare och Västerviks lagledning kommit överens om att vi måste försöka köra åtta heat för att matchens resultat skulle godkännas. Efter det skulle vi inte ta några risker om det blev regn. Efter sju heat började det regna men domaren valde ändå att släppa iväg det åttonde heatet som överenskommet. Därefter bröts matchen i över en timma för att försöka ordna en åkduglig bana. Om det lyckades kan diskuteras då flera förare var tveksamma till banprepareringen som gjorde banan väldigt ojämn. Ett korrekt och sportsligt beslut, som vi kommit överens om, borde ha varit att bryta tävlingen när förutsättningarna förändrades så radikalt samtidigt som större delen av publiken för länge sedan lämnat arenan. Tyvärr lyssnade domaren mer på Västervik som naturligtvis ville köra för att försöka vända matchen. Ett ytterst tveksamt beslut utifrån säkerhet och underhållningsvärde och vi kan vara ganska säkra på att vid ett omvänt resultat hade banpersonalen sannolikt aldrig försökt sig på att ordna banan.

Givetvis gynnades Västervik kraftigt av detta då de varit med om liknande avbrott tidigare och kunde använda det till sin fördel. Resten av matchen var aldrig någon match utan handlade för många av våra förare mer om att försöka ta sig runt. Vi har många unga förare som är lite mer oerfarna och trivs bättre på hårda banor, medan Västervik har desto fler rutinerade förare som klarar av när det blir lite ”grisigt” vilket dom gör bra och om segern är det därför aldrig någon diskussion i slutändan. Sett till matchens två delar vinner vi de första åtta heaten med 26-22 men förlorar de sista sju med 13-28. Så att banans ”ombyggnad” gjorde jobbet för våra motståndare råder det ingen tvekan om.

Nu är inte Västervik borta matchen vi kalkylerat med att vinna men sett till två matcher mot serieledarna så skulle vi haft med oss minst två poäng. Det positiva i detta är dock att vi trots en del oflyt och missar de sista matcherna är med länge mot topplagen och den dagen det klaffar för hela laget kan vi slå vilket lag som helst både hemma och borta. Den känslan tar vi med oss till nästa match. Glädjande också att det äntligen lossnade för Hampel och att Drabik fortsätter leverera på en jämn hög nivå. Övriga förare kan bättre och den här tillställningen glömmer vi nu och blickar fram mot tisdagens hemmamatch mot Masarna där vi ska göra allt vi kan för att hitta tillbaka till vinnarspåret igen.

Dela nyheten: